Sleipnir Spiken News

http://nwt.se/filipstad/article557210.ece

nwt.se › Filipstad
“Byråkratin krockar med entusiasmen”
GRYTHYTTAN: Kommunalrådet gillar hästen

Det italienska staden Florens betalar konstnären och arkitekten Duilio Forte för att göra en stor häst åt dem.
Men hästen han byggt gratis i Lilla Hällsjön i skogarna väster om Grythyttan, den har svenska myndigheter bestämt måste rivas.
– Det här är en krock mellan byråkrati och entusiasm, säger kommunalrådet Peter Carlsson.

Lilla Hällsjön fick ett konstverk i fjol sommar. Duilio Forte byggde den som en present till bygden, men nu är han ålagd att riva den.
Foto: Lena Richardson [Förstora]

Uppe i tornet dubblas utsikten över sjön av speglar inne i den lilla stugan.
Foto: Lena Richardson [Förstora]
LÄS OCKSÅ
2009-07-18 07:30 Så hittar du hästen i sjön
2009-07-14 10:00 Trähästen måste rivas

Och rivas ska den, lovar Duilio Forte, även om det tar emot lite.
– Det är ju inte så roligt, det var en sak som var tänkt att vara kul som det vänts på.
Men förstod du inte att man måste ha tillstånd för att bygga en häst?
– Jag frågade dem som ägde marken och de tillät mig att bygga den. Och den var tänkt att vara provisorisk, den är inte tänkt att hålla i många år, säger han.
Vet bättre nu
Nu måste han ta ner den tidigare än planerat, men han säger att han inte trodde det behövdes några tillstånd för en provisorisk byggnad, bara markägaren var positiv.
Nu vet han bättre. Länsstyrelsen har beslutat att hästen ska bort och har dessutom anmält honom till åklagare för att han byggt den utan tillstånd och i ett fornminne, i form av resterna av en hytta.
19 meter hög
Duilio Forte har skapat hästkonst förut – bland annat gjort en som flöt på vattnet i Venedig, till den stora biennalen där, och han har nyss fått beställning på en häst till en utställning i Florens i april.
– Det är en 19 meter hög häst som de betalar för. Den här hästen (den i Lilla Hällsjön) har jag gjort för att alla skulle kunna använda den, som en present, säger han.
Han ser en viss ironi i detta faktum, att presenten måste bort när någon annan betalar för en liknande skapelse, men jämför också med älgjaktstorn – dem är det ingen som ifrågasätter även om de inte är särskilt vackra.
Men kanske kan han flytta sin häst?
– För mig har den kostat mycket pengar att göra, så jag har inte mer pengar att göra något med den. Men om någon vill ha den kan jag hjälpa till, och jag tror att man kan flytta den, den är ju inte så tung, det är bara trä. Men det finns inte så mycket tid, i slutet av augusti måste jag ta ner den, säger han.
“Ska stå kvar”
Pentti Supponen, före detta kommunalråd, tillhör hästens fans, och han tycker att en flytt är möjlig, men inte bästa lösningen.
– Jag tycker att den ska stå kvar, och att man kan ifrågasätta länsstyrelsens hantering av ärendet. Strandskyddet är inte relevant, den hindrar ju ingen att nå stranden, tvärtom, och miljösynpunkten kan man förstå, att man inte ska riva i stenarna där, men då kan man spånga dit.
“Wow”
Nuvarande kommunalrådet Peter Carlsson väljer liksom Pentti ordet ”skitkul” när han beskriver hästen, men vågar inte lova att kommunen bekostar en flytt.
– Om någon annan vill flytta den är jag positiv, men jag är inte inne på att kommunen ska sköta om det. Ifall någon erbjuder sig skulle det kunna vara intressant, men samtidigt gör den ju sig bäst där den står. Den står ju rätt placerad där, mitt i skogen och så kommer den pang! Man tänker wow när man ser den.
Samtidigt förstår Peter Carlsson att hästen inte är helt laglig…
– Det här är en krock mellan byråkrati och entusiasm!
Lena Richardson
lena.richardson@filipstadstidning.se
0590-79 15 55

Publicerad: 2009-07-16 11:30
Skriv ut Tipsa en vän Synpunkter på artikeln…